Design trends

Η Μέθοδος Μοντεσσόρι: οδηγός για νέους γονείς

Παιδικό σκαμπό curve lab DE078

Είναι δυνατόν να υπάρχει ένας τρόπος ώστε τα παιδιά να αναπτύσσονται αυτοδίδακτα, να είναι αυτόνομα και να αγαπήσουν τη μάθηση; Η απάντηση είναι ναι, και η λύση είναι η μέθοδος Μοντεσσόρι. Ιδανικό σύστημα για τους νέους γονείς που αναζητούν ένα εκπαιδευτικό μοντέλο που να σέβεται το παιδί και τις ανάγκες του.

Τι είναι η μέθοδος Μοντεσσόρι;

Η πλέον διαδεδομένη μέθοδος διαπαιδαγώγησης αναπτύχθηκε από την Ιταλίδα εκπαιδευτικό Μαρία Μοντεσσόρι το 1907. Βασική αρχή της μεθόδου είναι να αναγνωρίσει το παιδί ως ένα ανεξάρτητο, γεμάτο περιέργεια και ενέργεια άτομο το οποίο είναι ικανό να διδάσκεται σε κάθε αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του. 

Τι κάνει την μέθοδο Μοντεσσόρι ξεχωριστή;

  • Ομαλή εισαγωγή στον κόσμο των μεγάλων.

Τα αντικείμενα που συνοδευουν την μέθοδο της Μοντεσσόρι αποτελούν μια μικρογραφία του ενήλικου περιβάλλοντος. Είναι, δηλαδή, έπιπλα μικρού μεγέθους, στο επίπεδό τους. Έτσι το παιδί μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση σε οσα χρειάζεται ώστε να αυτοεξυπηρετείται πλήρως.

  • Ελευθερία στην επιλογή.

Σε ένα περιβάλλον διαμορφωμένο σύμφωνα με το σύστημα της Μοντεσσόρι, τα παιδιά έχουν την ελευθερία να επιλέγουν τι θελουν να μάθουν και πότε. Αυτό τα ενθαρρύνει να ανακαλύψουν και αναπτύξουν τα ενδιαφέροντά τους με τον δικό τους ρυθμό.

  • Αυτονομία.

Τα παιδιά κατακτούν σύντομα πολλές απαραίτητες δεξιότητες, μαθαίνουν να διαχειρίζονται τον εαυτό τους, να φροντίζουν το περιβάλλον τους και να συνεργάζονται με άλλα παιδιά για να πετύχουν ό,τι προσπαθούν.

  • Αυτοκριτική.

Τα παιδιά μαθαίνουν την σύνδεση αιτίας αποτελέσματος πολύ γρήγορα στη ζωή τους. Αυτό τα βοηθά να έχουν προσαρμοστικότητα, ρεαλιστικές προσδοκίες, μειώνοντας σημαντικά τα ξεσπάσματα θυμού.

Πως μπορούν οι γονείς να υιοθετήσουν την Μεθοδο Μοντεσσόρι στην καθημερινή ζωή;

  • Προσαρμόζοντας το περιβάλλον.

Δημιουργήστε ένα περιβάλλον στο σπίτι που να επιτρέπει στο παιδί σας να εξερευνά και να μαθαίνει ελεύθερα.

  • Χώρος αλλά και χρόνος.

Εκτός από τον κατάλληλα  προσαρμοσμένο χώρο, έχετε υπομονή και δώστε στο παιδί χρόνο να εκτελέσει οποιαδήποτε εργασία. 

  • Αποφύγετε την υπερπροστασία.

Το παιδί σίγουρα θα κάνει κάποια λάθη. Αφήστε το να πειραματιστεί και να βρει μόνο του λύσεις.

  • Αναθεώρηση και Ανατροφοδότηση.

Μιλήστε με το παιδί τονίζοντας όλα όσα μόνο του κατάφερε ώστε να του τονώσετε την αυτοπεποίθηση. Έτσι το βοηθάτε να βελτιώνεται συνεχώς.

Στη Happyrooms σας διευκολύνουμε να οργανώσετε το χώρο σας με βάση το Μοντεσοριανό σύστημα. Στην κατηγορία “διακόσμηση παιδικού δωματίου” θα βρείτε επιπλάκια που θα κάνουν τη ζωή των μικρών σας ευκολότερη, όπως παιδικές καρέκλες και τραπεζάκια, βιβλιοθήκες, αλλά και διάφορα αντικείμενα οργάνωσης όπως το ξύλινο στάντ ρούχων “Grow”. Επίσης, για εσας που ψάχνετε ιδέες για ατελείωτο, δημιουργικό παιχνίδι για τα παιδιά σας, οι σανίδες ισορροπίας της Curve lab ειναι μια υπέροχη επιλογή.

Η Μέθοδος Μοντεσσόρι είναι μια εξαιρετική επιλογή για νέους γονείς που επιθυμούν να ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία, την αυτοπεποίθηση και την αγάπη για τη μάθηση στα παιδιά τους. Με τον σωστό προσανατολισμό και αγάπη, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον που θα ευνοήσει την ανάπτυξη των παιδιών σας με τον τρόπο που το επιθυμείτε!

 

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *